Неизвестен мъж, пристигнал със скутер преди началото на занятията и започнал да стреля

Едно и също оръжие е било използвано при днешното нападение срещу еврейско училище в югозападния френски град Тулуза и при двете смъртоносни атаки срещу военни миналата седмица. Според полицията днес именно с този пистолет са били убити трите деца и един учител пред учебното заведение.

 

В резултат на това разкритие парижката прокуратура, от чиято компетенция е борбата с тероризма, обедини разследванията на трите случая. Те са за убийство и опит за убийство с терористични цели.

 

Неизвестен мъж, пристигнал със скутер преди началото на учебните занятия и започнал да стреля по събралите се пред входа родители и деца. Преди да избяга със скутера, нападателят оставил след себе си четири жертви.

 

30-годишен преподавател по еврейска религия Йонатан Сандлер и синовете му Арие и Габриел, съответно на 6 и на 3 години, както и 8-годишната Мириам, дъщеря на директора на училището Яков Монсонего. Родители и деца очаквано бяха в шок от случилото се.

 

„Не трябва да се избиваме, просто защото сме различни\", казва баща.

 

„Аз и децата ми оцеляхме, но всички деца от това училище са като мои собствени. Всеки родител може да разбере какво чувстваме в момента\", твърди майка.

 

Мотивът за разстрела не е установен, но основната версия е религиозна омраз. Френският премиер Франсоа Фийон нареди охраната на всички училища и религиозни обекти в страната да бъде засилена след нападението. Еврейската общност във Франция е най-голямата в Западна Европа и наброява между 530 хиляди и 550 хиляди души, между 20 хиляди и 25 хиляди от които живеят в Тулуза. Според френския президент, който пристигна на мястото на трагедията, атаката е удар за цяла Франция.

 

„Това покушение засяга не само еврейската общност. Това са наши деца. На френска територия никой не убива деца без да има последствия\", каза Саркози.