Има неприключени преговори за 17 квадратни километра...

Румъния обяви претенции към България за територии в открито море. Външният министър на северната ни съседка Кристиан Дяконеску обяви по местна телевизия, че има неприключени преговори за 17 квадратни километра, извън териториалните граници на двете страни.

Нашите дипломати обаче уточниха, че повече от 20 години експерти обсъждат как да разпределят икономическата зона в морето. Въпреки това не става дума за териториален спор в морските води.

При поставения от Букурещ въпрос става дума за Разделителната линия, която трябва да определя как в случаи на международно-правни или търговски спорове се разпределят правата и задълженията на страните в екваториални води.

Претенциите на двете страни не засягат 12-те мили от бреговете, които са на всяка от тях, а другите 200 навътре в морето, които са част от икономическите им зони. Преговорите текат от 80-та година.

Българското участие в преговорите е най-добронамерено, уточниха още от Външно министерство и допълниха, че разчитат на двустранно споразумение.

Последният кръг на преговорите е бил през декември. Предстоят нови разговори в Букурещ през първата половина на тази година. Към момента на българските дипломати не им е известен конкретен казус - икономически или политически, който да е затруднен от този спор. 

 

Още актуални новини гледайте в централната емисия на Nova Play.