Съветът ще бъде и официалният представител на сирийския народ.

На среща в Истанбул, Сирийската опозиция се обедини под името Сирийски национален съвет. Беше решено също, че Съветът ще бъде официалният представител на сирийския народ.
   
В Истанбул беше поет ангажимент за реорганизиране Сирийския национален съвет и за съставянето на комисия, която да пренапише неговия правилник. Общата декларация обаче не беше подписана от някои кюрдски фракции, които я отхвърлиха заради липсата на текст в нея за уреждане на кюрдския проблем в Сирия.

Приемането на документа идва часове, след като държавният секретар на Съединените щати Хилари Клинтън отправи призив за обединение към сирийската опозиция. "Приканваме ги да проявят единство в Истанбул и да бъдат зачетени правата на всички групи и малцинства", каза Клинтън.

Освен това тя настоя управленският режим в Сирия да покаже с незабавни действия, че ще спазва плана за мирно решение на кризата на специалния пратеник на ООН Кофи Анан.

От своя страна сирийската опозиция отправи призив към президента Башар Асад да изтегли танковете от сирийските градове до края на днешния ден като проява на добра воля.