Финансирането е осигурено от Брюксел...

 

Общо 2500 безработни българи ще получат шанс за развитие на собствен бизнес тази пролет. Общо 50 млн. лева предвижда социалното министерство за безработните, които искат да основат своя фирма. Парите идват от Брюксел по линия на Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси". Така предприемчивите българи без работа могат да получат по 20 000 лева помощ за свой малък бизнес.

 

В проекта на социалното министерство за насърчаване на предприемчивите българи са заявили интерес повече от 18 000 безработни. От тях 9 800 са се включили в специално обучение за придобиване на бизнес умения, а 4 800 са завършили обучението успешно.

 

„Част от тях вече са регистрирали собствено предприятие и очакват възможност да разработят своите проектни предложения. След 7 май ще имат възможност да ги подават в Агенцията по заетостта", каза министър Тотю Младенов.

 

Има три задължителни условия, за да подадете документи за програмата. Първо - трябва да сте преминали успешно обучението за бизнес квалификация. Трябва да имате и регистрирана фирма, за да участвате в конкурса за безвъзмездна помощ от 20 000 лева. Третото условие е да имате бизнес план, който да убеди комисията, че фирмата ви има бъдеще. Допуска се да предвидите разходи както за обучение на персонал, така и за ремонт на помещения и първоначално купуване на материали.

 

От социалното министерство съобщават, че безработните мислят най-вече за малка фирма в областта на услугите, например фризьорски салон или копирен център. 

 

Нужните документи включват бизнес план, формуляр и допълнителни декларации. Те са достъпни на сайта на Агенцията по заетостта. Най-подготвените могат да подадат документи още на 7 май в Бюрото по труда, където са регистрирани. Проектът продължава до края на месец май 2013 г.

 

Репортер: Димитър Лъжов

 

Гледайте цялата централна емисия на Новините на Нова в сайта Nova Play.