Според последните социологически проучвания социалистът Оланд води пред Саркози...

 

Днес е последният ден от предизборната кампания във Франция преди първия тур на президентските избори в неделя. 

 

Двамата водещи кандидати - настоящият президент Никола Саркози и претендентът от социалистическата партия Франсоа Оланд, отправиха последни послания към избирателите си.

 

С предупреждението, че Франция може се окаже в същото незавидно икономическо положение като Испания и Гърция, ако не спазва финансова дисциплина, президентът Саркози направи последното си телевизионно обръщение преди първия тур на вота.

 

„Казвам на французите нещо много просто: не можем да си позволим да увеличим разходите. По време на кризата се стремях да предпазвам хората и няма нито един французин, който да е изгубил спестяванията си. Исках да спестя на Франция драмите, които преживяха Ирландия, Португалия, Гърция и Испания", каза държавният глава. 

 

Франсоа Оланд предпочете като последна форма на изява среща с избирателите си на митинг в Бордо. Пред 10 000 души той предупреди, че въпреки оптимистичните прогнози изборите се печелят не преди, а след вота.

 

Социалистът предупреди и за опасността от разпръсване на гласовете за левицата. 

 

Последните проучвания дават преднина за Оланд пред сегашния президент - 28% на 25%.

 

 

Една от най-обсъжданите теми по време на предизборните диспути беше виждането на кандидат-президентите за решаването на емигрантските проблеми в страната и особено онези, свързани с хората от Източна Европа.

 

Въпреки строгите мерки срещу нежеланата емиграция от Изток и дори недопускането до пазара на труда на граждани на Европа от новите страни членки, Франция трудно може да спре хората, които искат да печелят, дори и на улицата.

 

Николай е от Пещера, има завършен 7 клас, и е ... просяк. В Париж е от два месеца. Не знае друга дума на френски освен „Бонжур". Споделя, че има пет деца.

 

Сред луксозните бутици, паметниците на културата на столицата и политическата, демократична култура на французите, Николай е почти незабележим.

 

Когато му заговорят на френски, той казва само една дума: „булгар"...

 

Репортер: Данаил Глишев

Оператор: Десислав Митов

 

Гледайте цялата централна емисия на Новините на Нова в сайта Nova Play.