Днес е ден за размисъл, а утре французите ще гласуват дали да подкрепят досегашния президент Саркози или не...

В неделя 46 млн. избиратели във Франция ще могат да гласуват за президент на страната. Анализаторите нарекоха битката за Елисейския дворец – "Референдум за политиката на досегашния държавен глава на Петата република Никола Саркози".

Ще се пребори ли за нови 5 години на върха в управлението на страната или ще бъде заменен от социалиста Франсоа Оланд? От Париж предава нашият пратеник Данаил Глишев.

С уважение към правото на французите на спокойствие, той разговаря с кореспондента на бразилската национална телевизионна мрежа  Ес  Би Ти (SBT) – Елси Рамало,  който е работил в Париж и при предишните президентски избори.

„Това си е сигурно един вид референдум за Саркози към края на мандата му. От 5 години е президент.  Наблюдавам развитието на избирателната кампания, как тя протече тук и мисля, че французите имат намерението да се изкажат по въпроса какво Саркози постигна за тези години", каза Рамало.
 
Според Елси Рамало, е възможно и много неща да се променят преди втория тур, като евентуално центристи и по-крайно десните привърженици на Марин Льо Пен да подкрепят досегашния президент на Франция за нов мандат.