Според предварителните данни Оланд и Саркози ще влязат в битката на 6 май...

 

На първия тур на президентските избори във Франция се решава кои двама кандидати ще останат за решителната битка на 6 май. Според предварителните данни това са Никола Саркози и Франсоя Оланд като социалистът води пред настоящия президент.

 

Въпреки че в средата на ученическата ваканция много французи избраха да напуснат столицата и да почиват, вместо да дадат гласа си, повечето намират, че първият тур е решителен. 

 

Изборът е таен, но всичко останало е явно. В кметството в центъра на Париж, в 10.00 часа сутринта, френският гражданин взима десет бюлетини, пъха само една в плик зад завеса и я пуска. Останалите изхвърля в чувал. 

 

Всичко е подчинено на реда, започва с „Добър ден" и завършва с „Довиждане и приятен ден". 

 

По закон резултатите ще бъдат официално обявени  не по-късно от сряда. Предварителните данни сочат, че избирателната активност е над 70%.

 

Президентът Никола Саркози гласува в избирателна секция в богаташкия 16-ти район на Париж, придружен от съпругата си Карла Бруни. Въпреки огромния медиен интерес, държавният глава не направи изявление, а само помаха на събралото се множество.

 

Консерваторът Саркози стана последният от десетимата кандидати, явил се пред урните. Секцията, в която гласува президентското семейство, е в училище край дома на Бруни-Саркози.

 

Пред урните държавният глава предостави на съпругата си възможността първа да пусне своята бюлетина. После гласува и той, ръкува се с членовете на комисията и на излизане изслуша в продължение на няколко минути възгласите на съгражданите си.

 

Основният съперник на Саркози – Франсоа Оланд, даде вота си в централния департамент Корез заедно със своята приятелка – журналистката Валери Трирвайлер. За разлика от президента, кандидатът на опозицията направи кратко изявление.

 

„Това са избори, които ще рефлектират върху цяла Европа. Затова всички погледи са вперени в нас в очакване не на конкретното име на победителя, а на това каква политика ще следва. Аз участвам в надпреварата, за да дам на моята страна свеж импулс, а на Европа – нова посока", заяви Оланд.

 

Повече от 1 млн. французи имаха право да гласуват днес извън пределите на страната. Близо 600 от тях пуснаха бюлетина във френското посолство в София.

 

За да изпълни гражданския си дълг, във френското посолство пристига и Тома. Той живее от четири години в България. У нас го води любовта му към Силвия. Тя пък в продължение на година е учила във Франция и е наясно с начина, по който чужденците живеят в страната. Българите, например, имат право на легален престой от три месеца, след което трябва да си извадят разрешително за престой, което се дава, само ако докажем на властите, че работим или учим в страната. В момента е много лесно за един имигрант да вземе при себе си цялото семейство. Това беше една от сериозните критики на сегашния президент Саркози.

 

Силвия и Тома споделят, че се чувстват добре в България, но ако все пак решат да заминат за Франция, трябва да имат предвид, че в платформата на всеки от основните претенденти, е предвидено редуциране на броя на имигрантите.  

 

Сегашният президент настоява за намаляване наполовина на легалните имигранти в страната – от 180 000 на 100 000 годишно. 

 

Крайнодясната Марин дьо Люпен пък е още по-пестелива. Според нея на година Франция трябва да приема не повече от 10 000 чужденци. 

 

Най-сдържан в прогнозите си беше кандидатът на социалистите Франсоа Оланд. Той също не подминава темата в своята платформа, но не се ангажира с конкретни цифри. 

 

Репортери: Данаил Глишев и Яна Николова

 

Цялата централна емисия на Новините на Нова гледайте в Nova Play.