Оланд води пред Саркози с 1,4%, крайната десница спечели 18% от гласовете...

Кандидатът за президент на Франция Франсоа Олaнд води на първия тур на президентските избори с малко под 2% пред Никола Саркози. Оланд получава 28,5 % от гласовете на избирателите. Досегашният президент Никола Саркози получава 27%.

Двамата ще се състезават на втория тур на 6 май.

Изненада поднесе кандидатката на крайната десница Марин льо Пен, която спечели близо 20%.

Кандидатът за президент на френските социалисти Франсоа Оланд, който поведе пред сегашния държавен глава Никола Саркози на първия тур, заяви, че ако спечели поста, ще преориентира реакцията спрямо кризата в Европа към икономически растеж и разкриване на работни места.

В речта си след вота Оланд изрази загриженост от силното представяне на кандидатката на крайната десница Марин льо Пен, която се класира трета на първия тур.

 

"Безапелационният избор от този вот е, че първият тур представлява санкция за изтичащия петгодишен президентски мандат и отхвърляне на досегашния президент, чиито изказвания през последните месеци бяха в полза на крайната десница", каза Оланд.

Френският президент Никола Саркози заяви, че не губи "увереност" в спечелването на втори президентски мандат, въпреки че остана втори след кандидата на социалистите Франсоа Оланд на първия тур.

Предизвиквайки Оланд на три дебата преди втория тур на 6 май, Саркози призова гласоподавателите от целия политически спектър да го подкрепят от "любов към родината".

Саркози заяви още, че главната грижа на французите е да запазят своя начин на живот, което той ще направи, като се пребори с незаконната имиграция, укрепи трудовия статут и защити френската идентичност.

 

Защо резултатите от първия тур на президентските избори във Франция са безпрецедентни и с какво изненадват те - обобщава международният ни редактор Любомир Бояджиев.

Вотът в на французите постави няколко рекорда. За първи път кандидат за президент на социалистите излиза начело в първия тур на изборите. За първи път президент на власт не успява да застане начело след първия тур на изборите. Впечатление прави и активността на избирателите, която достига най-високите си нива от 70-те години на миналия век насам.

Едва 19,5% от имащите право на глас не са отишли до урните. Най-изненадващият рекорд е успехът на крайната десница. Резултатът на Марин льо Пен е най-добрият, регистриран някога от крайно десния Национален фронт, но той поражда и сериозни опасения.

Благодарение на историческия си резултат, Марин льо Пен се превръща в арбитър на двубоя Оланд – Саркози, които ще се изправят на втория тур. Въпреки че ще бъде изключително трудно за Саркози да промени негативната тенденция, не всички шансове са загубени.

За да спечели, Никола Саркози ще трябва да привлече едновременно избирателите на крайната десница и центристите. За мнозина анализатори, това е равносилно да събереш на едно място водата и огъня.

 

Специалнят пратеник на Нова ТВ Данаил Глишев направи коментар в студиото на Новините. Той сподели, че в момента, преди втория тур, във Фреанция ще се водят много деликатни разговори между централите на управленията на десните. Засега прогнозите за Оланд са 54%, с което би спечелил изборите.

 

Целият коментар на Валентин Глишев гледайте във видеото.


Гледайте цялата централна емисия на Новините на Нова на сайта на Nova Play.