За северния плаж на Бургас е нает кораб...

Концесионери на плажове по морето започнаха сами да възстановяват пясъчни ивици, които бяха изядени от голямата морска буря през зимата. За северния плаж на Бургас е нает кораб, който да вземе пясък от морето и да го върне обратно на сушата. 

 

Операцията е опит да се възстанови плажната ивица, която морето „изяде" през февруари. Тогава стихията отнесе пласт от плажа  в Бургас с дебелина близо метър.

 

„Всъщност по думите на спасителите, понеже аз нямам наблюдения от предходни години, дълбочината на плажа, на морето на 25 м от брега е била около 2 метра и там са разполагали  шамандурите за безопасно охраняемо плуване. Сега това нещо се намира там, където е корабчето. Разстоянието е точно 67 метра", каза Александър Тръпчев, управител на фирма „Корабни дейности".

 

Заради сериозната морска буря през февруари се оказва, че нивото на плажа и морското дъно са изравнени и затова, ако не бъде възстановена пясъчната ивица, то това лято всяка една по-голяма вълна ще залива плажуващите.

 

Заливите в Бургас и Варна, където състоянието на ивицата също е в тежко състояние обаче са големи и теченията разнасят пясъка по дъното на морето, а не го събират на по-големи купчини, които ще бъдат и по-лесни за вадене.

 

„Примерно, на плажове като Слънчев бряг, Елените, Св. Влас  там естествено морето всяка година си отнема пясъка, вкарва го под формата на дебела коса, която след това много лесно се изпомпва", допълни Тръпчев.

 

Концесионерът пресмята, че сам трябва да покрие разходите по възстановяването на плажа, а те са около 20 хиляди лева за седмица. 

 

Репортер: Цеца Алексова