В апартамента на иконома на папата са били открити секретни документи...

 

Ватиканът призна, че арестувания в сряда от италианската полиция мъж, е икономът на папа Бенедикт 16-ти. Говорител на Светия престол потвърди информацията, че Паоло Габриеле е задържан, след като в апартамента му са били открити секретни документи.

 

Габриеле е сред най-приближените хора на Бенедикт 16-ти. Той често може да бъде видян на предната седалка на Папомобила или да държи чадъра на понтифа. Той е личният иконом на Бенедикт от 2006-та година. Срещу Габриеле няма повдигнати обвинения, но той остава в ареста. Задържането на иконома на Папата беше поредният скандал около Ватикана тази седмица. Ден преди ареста беше уволнен директорът на банката на Ватикана. 

 

Подробни официални обяснения не бяха дадени. Медиите спекулират, че банкерът е уволнен заради корупция. Друга версия е отново изтичане на секретни документи в пресата. Уволнението и арестите идват седмица след публикуването на скандална книга за Ватикана. от светия престол заплашиха, че ще съдят автора на "Негово Светейшество" в която е публикувана частна кореспонденция на папата с личния му секретар.