И може ли да се вярва на агенциите, които не засякоха началото на икономическата криза в САЩ?

През последните месеци все по-често чуваме за решенията на различни международни агенции да понижат кредитния рейтинг на една или друга страна. За наш късмет България не попада в тази графа. И макар, че сме на опашката по доходи в Европа, откъм кредитен рейтинг държавата ни заема добри позиции.

Финансовото министерство съобщи само преди ден, че Агенция „Муудис" потвърждава стабилните перспективи за България. Похвалите, обаче, няма да напълнят хладилниците ни.

 

Тогава каква е ползата от тях?

Зам.-министърът на финансите Боряна Пенчева разясни за Нова ТВ предимствата:

„Повече инвестиции, по-евтини заеми и кредити и повече работни места. Така че, обикновеният човек наистина би спечелил от една такава политика и от едни такива оценки. Разходите, които държавата отделя за лихви, са от нашите данъци. Когато тези разходи са по-малко, нуждите ще бъдат по-малки, така че България ще може да гарантира своето развитие. А инвеститорите наистина гледат тези оценки."

„Ние наистина сме стабилни, но тръгнахме от много ниска база и затова нашите граждани живеят по-зле от някои европейски граждани", разясни още зам.министърът на финансите.

Освен това е регламентирано държавите да плащат за рейтинги. България отделя около 150 хиляди евро годишно. По думите на Боряна Пенчева това е една минимална такса за експертите, които работят за своята оценка.

Може и ползите от добрите оценки да не се усещат по джобовете ни,  но евентуално намаление на рейтинга със сигурност няма да е за добро.

А можем ли да вярваме на агенциите, след като не хванаха кризата с имотите в Съединените щати – вижте във видеото.

Репортер: Нели Тодорова