Кметът на Стралжа иска обезщетение за земеделците, чиито имоти са в района...

 

Допълнителни екипи от военни сапьори и специалисти от полицията влязоха в зоната на взривовете край пътен взел „Петолъчката". Целта е да се ускори прочистването и обезопасяването на трикилометровата зона за сигурност в района. 

 

„Започва се пълният обход и към водоема, който захранва община Стралджа с вода, за да бъде той прочистен, там се влиза и на терен да се работи в зоната на взривовете",обясни Димитър Иванов, областен управител на област Ямбол.

 

„Както виждате, не се работи само на един фронт, работи се на няколко места едновременно, за да може успоредно да вървят всички и следствените действия, които се провеждат и чистенето на периметъра, всички, които работят по разчистването и по огледите, те не берат гъби, както виждате, те работят в едни екстремни условия", каза гл. инспектор Генчо Иванов, директор в Областна дирекция МВР – Ямбол. 

 

След оповестяването на резултатите от първите проби, потвърждаващи смъртта на Станимир Киров, за ДНК анализ бяха изпратени нови проби от епицентъра на взривовете. Междувременно, от общинската управа в Стралджа, най-пострадалата община след инцидента, поискаха спешна мерки от правителството и парламента. 

 

„Настояваме по-бързо с по мащабни действия части от армията, сапьори, да очистят района, за да се водят селско стопански мероприятия в района, също така да се отремонтират, това го прави фирмата, но все пак контрол и от държавата, да се отремонтират засегнатите къщи", призова един от потърпевшите - Митко Андонов.

 

Над 200 жилищни имоти в село Лозенец и град Стралджа са със сериозни щети след серията взривове. Очакват се описаните щети да бъдат потвърдени и от застрахователите. 

 

Репортер: Валентин Иванов