Увеличението ще влезе в сила или от 1-ви юли, или от следващия отоплителен сезон...

Държавният регулатор реши за цената на природния газ. Според разчетите от 1 юли синьото гориво трябва да се увеличи с 4,88 процента. Преди седмца от "Булгаргаз" поискаха цената на синьото гориво да скочи с около 17 %. Комисията обаче не уважи искането им.

 

„Тенденцията за намаление дори и при тази цена на газа се запазва. С изключение обаче на „Топлофикация - София". При „Топлофикация - София" увеличението на цената на газа ще доведе до увеличение на топлинната енергия. Допълнително ще решим дали да правим корекцията сега, или на един по-късен етап. Пак повтарям, тенденцията за всички останали дружества се запазва – намаление на електрическата енергия по преференциални цени, намаление на топлинната енергия", коментира председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев.

 

В началото на месеца държавният регулатор прогнозира, че новите цени на синьото гориво ще доведат до поевтиняване на парното в Бургас, Варна, Плевен, Враца и Велико Търново.

 

В Пловдив според разчетите цената на услугата трябва да падне с 30%. Увеличение обаче беше предвидено за абонатите на топлофикациите в София и в Русе - съответно - с половин процент в столицата и с 11,6 на сто в крайдунавския град.