Сред тях имаше служители от Община Овчарци, които кметът е принудил да дойдат до София...

Защитници на поправките в Закона за горите протестират пред парламента. Те се обявиха срещу президентското вето, наложено върху спорните промени.

 

Текстовете предвиждат да се строят ски-писти и влекове, без да се променя предназначението на земите. Протестът е под надслов: "Не на екологичния рекет".

 

Стотици хора от Смолян, Самоков, Сапарева баня, Банско и Разлог се събраха, за да кажат на управляващите, че настояват Законът за горите да остане във вида, приет от депутатите.

 

От Народното събрание те се отправиха към сградата на Министерския съвет. Според протестиращите еколозите рекетират 1/3-та от България.

 

„Искаме да развием курортите си като европейските. Ние се грижим за планината", каза сноуборд учителят Илиян.

 

Сред редиците на протестиращите имаше и такива, които се оказа, че са изпратени от кмета. Жена разказа пред камерата на Нова, че е чистачка в местната Община и е била изпратена от кмета. Лично той е докарал хората. На въпрос за какво са се събрали в столицата, жената отговори: „Протестираме еколозите да не вземат горите".

 

Еколозите също ще се съберат на протест днес. Те ще тръгнат от НДК, ще минат през централните софийски улици и се очаква да стигнат до Народното събрание.

 

Репортер: Мария Цънцарова