Меркел и Оланд правят пореден опит за сближаване на позициите...

Правителствените и държавни ръководители на страните-членки на Европейския съюз започнаха ключова среща в Брюксел.

По време на заседанието на Европейския съвет се очаква да бъде потърсен изход от финансовата криза, както и да бъде засилена икономическата интеграция на 27-те.

В поканата си до премиерите и президентите на страните членки председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой отбелязва, че двудневната среща трябва да отправи повече от всякога ясно и решително послание, че Европа прави всичко необходимо по отношение на кризата.

През последните дни се появи информация, че се обсъжда възможността Европейската комисия да получи право да пренаписва националните бюджети на държави, които са нарушили поетите ангажименти за фискална стабилност, а предложението ще се одобрява от всички държави в Европейския съюз.

В навечерието на срещата президентът на Франция Франсоа Оланд разговаря на работна вечеря с германския канцлер Ангела Меркел. Срещата в Париж беше пореден опит за сближаване на позициите за борба с кризата в Еврозоната.

Ангела Меркел обаче предупреди, че няма магическо решение за справяне с кризата и за пореден път подчерта, че е против споделяне на дълговете на страните с проблеми.