Трябва да отчетем и кубатурата на жилището си...

 

Лятото е в разгара си и температурите отново започнаха да се повишават.  Междувременно заради високите температури у нас веригите за техника отчетоха бум в продажбите на климатици и вентилатори.

 

За да се спаси от жегата,  семейство Масови е решило да инвестира в нов климатик за дома си. В най-горещите дни никой не мисли за икономии, а само как да си осигури прохлада. Затова, когато избират с какъв уред да охладят дните до края на лятото, семейството е готово да извади и повече пари.

 

Най-евтиният вариант е покупката на вентилатор, като цените започват от 20 лева. Инвестицията в обикновен климатик ще ни струва между 400 и 700 лева, като допълнително ще трябва да платим около 150-200 лева за монтаж.  За тази цена можем да купим и мобилен климатик, който да монтираме в каравана, вила или сезонен хотел например. Най-скъпото решение е инвенторен климатик. За него трябва да отделим от 700 до 1500 лева.

 

Ако си купим климатик не за 500, а за 800 лева,  тази разлика може да се компенсира до три-четири  месеца, коментират от магазините за техника.  Така по-скъпата покупка може да се окаже по-евтина.  Сметките за ток с един по-модерен климатик в дома ни ще са значително по-ниски. Той не чака да компенсира разликата в температурите, а направо охлажда, което може да  намали разходите ни за енергия с 40%.

 

За да олекнат още повече сметките ни за ток, освен избор на добър уред, трябва да отчетем кубатурата на жилището ни. Дали ще използваме климатика и през зимата и най-важното - кога да включваме и изключваме охладителната техника също трябва да бъде премислено.

 

Затова най-добрият съвет в случая е да изберем постоянна температура за лятото и да изключим климатика едва когато температурите навън отново почнат да падат.

 

Естествено е месец юли да бъде много топъл, дори горещ, но поне в първите му дни температурите ще бъдат нормални за сезона.  Обичайно максималните температури са от 32 до 37 градуса, но е възможно да има и по-високи стойности.

 

Какво ще е времето през почивните дни вижте  в прогнозата.

 

Репортер: Георги Георгиев         

 

Гледайте цялата централна емисия на Новините на Нова на сайта на Nova Play.