Разговор по темата кой работи повече – жените или мъжете...

Мъжете са по-крехки и по-неспособни да се адаптират в една трудна среда. Те си пълнят главата с глупости колко са неудачни и нямат шанс да реализират потенциала си, чакат или се самосъжаляват. При жените това е по-малко застъпено, затова те са по-склонни да приемат работа, която не им е по сърце и за по-малко пари". Това заяви в "Здравей, България" лидерът на „Движение 21" Татяна Дончева.

 

Според статистика на Евростат в България живеят най-много неработещи мъже в трудоспособна възраст от целия Европейски съюз. Броят на незаетите представители на силния пол у нас възлиза на 15%.

 

„Зад тези 15% стои неумението да се продадеш на пазара на труда, не толкова нежеланието на работиш", каза Дончева. Тя допълни, че това е свързано с много характерни за настоящия момент неща.

 

Изхождайки от личния си опит, журналистът Евелина Павлова заяви, че мъжете не са склонни да поемат отговорност.

 

От своя страна, Петьо Блъсков пък поздрави българските мъже, тъй като „мързелът е качество на боговете" и допълни „нека работят жените, защо да им пречим".

 

Социалният антрополог Харалан Александров сподели, че чете статистиката развеселен, защото идеята, че мъжете са мързеливи е приписване на качество на един социален факт, което не е коректно.

 

„Може би тези 15% не са в състояние да работят, а не защото са мързеливи. Защото няма работа или защото нямат квалификация за работата, която има", предположи Харалан Александров.

 

Как се разви разговорът в студиото – вижте във видеото.