Мирослава Тодорова е категорична, че ще обжалва решението на ВСС...

Скандал в съдебната власт предизвика решението на Висшия съдебен съвет (ВСС) да уволни председателя на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова. Висшите магистратите сметнаха, че тя системно бави дела.

 

Решението мигновено предизвика остри реакции. Появиха се подозрения и за натиск върху членовете на ВСС, защото съдия Тодорова открито води и лична битка срещу вътрешния министър Цветан Цветанов. Тя заведе дело за клевета срещу него, когато той я обвини, че работи в полза на организираната престъпност. 

 

Уволнението на магистрата твърдо подкрепиха 19 от 24-те членове на правителството на съдебната власт. Конкретният повод за отстраняването на Тодорова са три съдебни процеса, един от които - за отвличане. За него Тодорова писала мотивите четири години, осем месеца и четири дни. Заради изтичане на абсолютната давност, делото било прекратено.

 

Съдия Тодорова веднъж вече беше наказвана за забавяне на 57 дела с понижение на заплатата.

 

Крайното решение на Съвета от днес обаче постави въпроса за двойния аршин, с който се оценява работата в системата, защото и сега продължават да работят хора със стотици дела, без да бъдат уволнявани. Затова съдебните среди заподозряха връзка между наказанието и личната битка на съдийката с вътрешния министър. Освен това, Мирослава Тодорова е и основният критик на кадровата практика на ВСС.

 

Според говорителя на Съюза на съдиите Нели Куцкова не е редно може десетки дела да започнат отначало, само и само да бъде уволнен съдия, който си позволил да критикува властта.

 

Дисциплинарното уволнение на Тодорова предизвика гневна реакция и на правозащитниците от Българския хелзинкски комитет. Оттам обвиниха членовете на ВСС, че се държат угоднически спрямо изпълнителната власт.

 

Единствено правосъдният министър Диана Ковачева видя в решението добър знак за пред Брюксел

 

„Смятам, че сигналът, който трябва да бъде изпратен, е положителен и аз съм за това да се наказват съдии, които бавят делата си", заяви Ковачева.

 

Уволненият съдия заяви, че ще обжалва решението на ВСС.

 

Премиерът Бойко Борисов пък коментира, че отстраняването на Тодорова преди доклада от Брюксел е провокация. А вътрешният министър Цветан Цветанов коментира, че няма никакъв личен конфликт с уволнената съдийка. И допълни, че тя е извършила доста нарушения в работата си.

 

Отстраняването на Тодорова от поста й е заради дела от 2004, 2005 и 2006 г. В писмената си защита тя посочва, че вече дори е изтекла давността за налагане на наказания по тези процеси. 

 

Съдийката се занимава с едни от най-шумните и знакови процеси. Ако в крайна сметка бъде отстранена, въпреки възможностите за обжалване на уволнението, всичките й десетки дела трябва да започнат отначало. Това на практика означава, че 77 процеса ще бъдат върнати в изходна позиция. Сред тях е и делото срещу сочения за дясната ръка на Златомир Иванов-Баретата  - Антон Савов - за ръководене на група за разпространение на наркотици. В този процес присъда се очакваше само след две заседания.  

 

Председателят на Съюза на съдиите заседава и по едно от делата за злоупотреби в „Софийски имоти".