Вътрешният министър твърди, че дава реална оценка на фактите...


Без да се цитират имена, в доклада на Европейската комисия се споменава, че в България се упражнява политически натиск върху съда и независимостта на институцията е поставена под въпрос.

Това, според различни източници, е заради случая с уволнения съдия Мирослава Тодорова

Днес тя получи официално заповедта за уволнението си и вече го обжалва.

Първата констатация на европейските наблюдатели е, че политическите критики към работата на отделни съдии са поставили независимостта на съдебната власт у нас под въпрос.

На въпрос дали чете това твърдение като лична критика към себе си, Цветан Цветанов отговори, че действително има сериозен политически натиск върху съдебната система и това е причината тя да е в такова състояние.

„Това, че аз имам гражданска позиция, срещайки се с жертви на престъпността, не ме прави враг на съдебната система", коментира Цветанов.

Вътрешният министър заяви, че винаги е защитавал независимостта на съдиите и на работата им и допълни:

„Има съдии със забавени дела, има и дознатели, които видяхте, че са забавили делата си, но няма съдия и няма просто в системата, по давност да бъде прекратено едно дело."

Именно тук позицията му се размина с тази на президента Росен Плевнелиев, според когото уволнението на Мирослава Тодорова е необосновано и необективно решение.

Има ли конфликт Цветанов – Плевнелиев?

По думите на министър Цветанов, той дава оценката си на фактите:

„Какво различие да имаме?! Аз смятам, че когато действително се срещне президента с жертвите на престъпността, а не само да гледаме живота от хубавата му страна. И на мен ми се иска да гледам живота само от хубавата му страна."

От своя страна, Росен Плевнелиев заяви следното:

„Аз винаги съм водил принципен и обективен начин на живот и за мен принципно решенията на ВСС трябва да са принципни, а не единични. Надявам се новият ВСС да може да обосновава решенията си. Поддържам позицията си за уволнението на Мирослава Тодорова."

Повече по темата гледайте във видеото.

Репортер: Надя Ганчева