Според Сидеров родните власти не трябва да допускат чужда намеса в разследването..

Политическата отговорност за атентата трябва да бъде поета от премиера. Мнението е на депутатите от левицата. По време на парламентарния контрол в петък опозицията критикува действията на властта преди и след атентата в Бургас.

„Трябва да засилим нашата имунна система, да засилим структурите за сигурност и за превенция срещу тероризма”, заяви представителят на ДПС Юнал Лютфи.

Лидерът на „Атака” Волен Сидеров пък смята, че „трябва да бъдем суверенна държава” и да не позволяваме чужди служби да водят следствие на наша територия.

Премиерът Бойко Борисов първоначално наблюдаваше мълчаливо канонадата срещу кабинета. Малко по-късно той заяви: „Декларациите се нуждаят от отговор, но доколкото разбрах, вие нямате тази нужда, защото във вторник ще има вот на недоверие. Така че за 1-2 дни дали ще бъдете информирани, не виждам голяма разлика”.

Редица силни държави по света са преживели ужаса на тероризма, без да могат да го предотвратят, подчерта Борисов. Той припомни атентатите по време на възродителния процес, когато службите у нас са били силни.

Министър-председателят коментира още, че никой не е пречил на следствието по повод обвиненията на Сидеров, че сме допуснали чужда намеса в разследването.