Китай показва съживяване, но страховете на някои инвеститори все още се поддържат от несигурността около Сирия...

Цената на петрола на световните пазари започна леко да се покачва след вчерашния срив. Днес синьото злато се търгуваше за малко повече от 103 долара за барел, след като стана ясно, че китайската икономика показва признаци на съживяване.

 

Цената на сорта Брент се повиши с 1.22 доларa до 104.26 долара за барел в ранната търговия. Около обяд българско време обаче петролът се срина с 51 цента. Американският суров петрол пък се увеличи до 88 долара и половина.

 

Страховете на инвеститорите се подклаждат от нарастващата несигурност около Сирия и от опасенията на Запада за ядрената програма на Иран.

 

В понеделник сортът Брент поевтиня с 3%, след като Испанската централна банка обяви, че икономиката на страната - четвъртата най-голяма в Еврозоната, е затънала в още по-дълбока рецесия. Това предизвика страхове, че Мадрид може да поиска финансова помощ, подобна на тази, която получи Гърция.

 

Дори и Германия е застрашена от кризата в Еврозоната, смятат анализатори. Причината за техните опасения е, че частният сектор неочаквано отчита загуби вече трети пореден месец. Още повече, че кредитната агенция "Муудис" промени перспективата за Германия, Холандия и Люксембург от стабилна към негативна, като се мотивира с нарастващи опасения, че Гърция може да напусне Еврозоната.

 

Гледайте цялата централна емисия на Новините на Нова на сайта на Nova Play.