Междувременно говорителят на сирийското външно министерство направи изявление за химическото оръжие на страната.

Турция затваря всички гранично-пропускателни пунктове на границата със Сирия. Това решение обаче едва ли ще се отрази на наплива от бежанци от Сирия, защото те използват най-вече нерегламентирани маршрути.

Санкцията ще повлияе на шофьорите на товарни автомобили превозващи стоки през Сирия. Дейността им и без това стана крайно опасна, като всеки шофьор на камион рискува или да стане обект на нападение или да попадне в кръстосан огън между бунтовници и правителствени войници.

Междувременно във вътрешността на страната напрежението не спада. В столицата Дамаск правителствените сили си върнаха контрола над тези части от града, които завзе Свободната сирийска армия, и сега усилията на режима се насочват към пълен контрол над Алепо.

Няколко хиляди правителствени войници бяха изтеглени от границата с Турция, за да атакуват силите на бунтовниците в Алепо. От турска страна заявиха, че са видели как силите на Башар Асад изоставят поне няколко позиции по границата, за да се придвижат към най-многолюдния град в страната.

Докато международните въпроси, свързани с войната в Сирия продължават да се усложняват, темата за химическото оръжие, което страната притежава, също е на дневен ред. Сирия ще използва химическо оръжие, само при външна агресия, заяви говорителят на сирийското външно министерство Джихад Макдиси.

Московският военен експерт Валентин Юрченко не изключва възможността сирийските военни да контактуват с американците по въпросите, свързани с безопасността на складовете, където се съхранява химическото оръжие.

„По мое лично мнение така ще е спокойно и на едните, и на другите” – дзаявява експертът.

Прилагането на химическо оръжие срещу опозицията е малко вероятно, понеже такава крачка може да предизвика външно военно вмешателство, смята още Юрченко.

Точни данни за сирийския арсенал няма, защото страната не е членка на Организацията за забрана на химическо оръжие.