Компанията ще предоставя на американската полиция данни от потребителски разговори.

Софтуерната компания Скайп, която предлага едноименната популярна услуга за онлайн комуникация, ще започне да предоставя лична информация на свои клиенти на полицията в Съединените щати. Американските власти са убедили фирмата да наруши досегашната си политика на запазване поверителността на потребителите.

 

Правоохранителните органи са посочили, че множество престъпници като наркобарони, педофили и терористи съумяват да се измъкнат от подслушване чрез използване на Скайп. От създаването си през 2003-та година Скайп категорично отказваше да наруши недостъпността на трафика, позовавайки се на високото ниво на кодиране на сигнала. Сега обаче явно ще настъпят промени, поне що се отнася до територията на Съединените щати.

 

На контакти чрез Скайп разчитат множество политически дисиденти, журналисти и активисти на движението за човешки права в цял свят. Скайп е на път да загуби част от преимуществата си, тъй като без гаранцията за пълна конфиденциалност на информацията компанията се приравнява на много други доставчици на интернет връзки.