Кандидатът за президент на САЩ разбуни духовете с противоречиви изказвания…

 

Кандидатът за президент на САЩ Мит Ромни завършва днес обиколката си в Европа и Израел. Визитите му бяха изпълнени с противоречия и спорни изказвания. Ромни предизвика недоволство във Великобритания и Палестина, а в Полша беше приет със смесени чувства.
 
В Полша Ромни беше поканен от Лех Валенса и посети знаковата за падането на комунизма корабостроителница в Гданск. Посрещането на републиканеца в страната обаче не беше изцяло топло. Сегашното ръководство на синдиката „Солидарност” заяви, че се разграничава от визитата, заради сигнали от американски колеги, че в САЩ Ромни е известен с борбата си с организациите на работниците. На едно от местата, които кандидат-президентът посети, част от тълпата го посрещна със скандирания на името на Барак Обама.
 
Преди да пристигне в Полша, Ромни предизвика бурни дебати с изказванията си в Израел. Той обяви Йерусалим за столица на страната, което не съвпада с официалната американска позиция. Освен това Ромни каза, че културните различия между евреи и палестинци са причината евреите да живеят по-добре. Водещи палестински политици обявиха коментара за расистки.
 
Дори в приятелската атмосфера на британската столица Лондон Мит Ромни създаде напрежение. В деня преди откриването на Олимпийските игри републиканецът се осъмни в това дали градът е готов от организационна гледна точка. Това накара премиерът Дейвид Камерън официално да коментира подготовката на Лондон и предизвика присмех в британските медии.