Страната пострада сериозно от наводнения, след тежка суша, продължила месеци наред.

Северна Корея е поискала спешна хуманитарна помощ във вид на храна от ООН след опустошителното наводнение, заляло страната миналия месец.

 

Държавните медии в комунистическата държава съобщиха, че най-малко 119 души са загинали при бедствието, а хиляди други са останали без дом. Нанесени са сериозни щети на инфраструктурата. Засегнати са обширни площи обработваема земя.

 

Най-сериозен е проблемът в някои южни провинции. Жителите им се нуждаят от храна и прясна вода, тъй като при наводнението са заразени основни водоизточници. Говорител на ООН в Ню Йорк потвърди, че официален Пхенян е поискал помощ, състояща се от храни и гориво.

 

Международни хуманитарни организации вече започнаха да събират помощи. Червеният кръст обяви, че ще отпусне 300 000 долара.

 

Наводненията заляха Северна Корея след невиждана досега суша. И преди тях обаче страната изпита сериозни затруднения с изхранването на населението, коментират анализатори. Доклад на ООН, публикуван миналия месец сочи, че 2/3 от 24-милионното население страда от недостиг на храна.