В обявата обяснява, че заедно с майката на детето нямат пари да се грижат за бебето

Семейство обяви новороденото си дете за продан. Миналия петък в един от най-четените форуми се появила обява, в която родителите на тридневно момиченце му търсят нов дом.

Според източници на Нова, те искали да продадат детето за 5 хил. евро. Разследването започнало след сигнал от администраторите на форума в интернет. При ареста, родителите обяснили, че се намират в затруднено материално положение.

"В петък срещу събота през нощта, малко след полунощ, получих сигнал от наша редовна потребителка, че е получила лично съобщение със смущаващ текст - обява за предлагане на бебе, не казвам продажба, защото в самия текст на съобщението не се посочва сума, конкретна оферта”, каза Марина Кузманова, администратор на форума.

В съобщението потребител с прякор Ермарк 2 пише: „Privet ne se poznavame no sam v palna bezishoditsa tezi 3 dena. Znachi az sam na 31 godini a tq e na 25 godini i stanahme roditeli predi 3 dni no ne mojem da se grijim za detentseto koeto e momichentse .Iskame da se otkajem ot nego no ne iskame da e po domove.Nqmame mnogo vreme zashtoto sotsialnite pochnaha da pitat veche kakvo shte pravim.Mislq che tuk ima hora koito chakat podobna vazmojnost da stanat roditeli.”

Администраторите на сайта започват да подават сигнали към държавните институции.

„Първо се опитах на спешния телефон за децата, който е към Държавната агенция "Закрила на детето" да сигнализирам, но там не получих никаква помощ и подкрепа. Казаха, че това е извън техния ресор и че трябва да се обърнем към полицията и 112. Звъннах на 112, казаха, че това било компютърно престъпление и трябва да се обърна към ГДБОП. И слава Богу, те реагираха много бързо!"

От близки до разследването разбрахме, че родителите на детето живеят в столичния квартал „Дружба”. Бащата Георги е на 31 години, а майката - на 25. И двамата не работят. В семейното жилище открихме единствено бабата на детето, която е пенсионер по болест. Каза, че не е виждала сина си и жена му отдавна.

Според съседите обаче, мъжът живее за постоянно при родителите си. По думите им, Георги често прекарвал времето си в коридорите на мазето на блока. Излизал с много жени.

В момента бебето е настанено в болница „Шейново”, а след приключване на разследването за него ще се погрижат от Агенцията за социално подпомагане.

 

Подробности по темата и други примери за родители, които са се опитали да продадат децата си - вижте във видеото.

 

Репортер: Живко Константинов