Икономистът уточни, че държавата не бива да се намесва директно в цените

Eдинственото, което държавата може да направи, за да спре главоломното качване на цените на горивата, е да стимулира конкуренцията на пазара. Това заяви Владимир Каролев, в качеството си на икономист, в студиото на "Здравей, България". Той допълни, че друг начин е Комисията за защита на конкуренцията по-често да прави проверки за картелни споразумения.

„Наскоро имаше такава проверка. Тя показа, че няма картелно споразумение, но това не значи, че в бъдеще не може да има такива картелни споразумения”, каза Каролев.

Той допълни, че цените ще се увеличават, но при всички положения, рекордна остава 2008-ма година, когато барел петрол е бил с 15% по-скъп отколкото е днес.

„Така че мегдан за увеличение на цените още има”, каза Каролев и уточни, че не очаква да има добри новини, освен ако САЩ не отворят запасите си. Каролев каза още, че е против всякаква директна намеса на държавата в ценообразуването на петрола.

Икономистът Кольо Парамов коментира идеята, че през септември месец цената на бензина може да се вдигне до 3 лева. Това беше цитирано в статии в част от днешната преса. Парамов каза, че световната обстановка диктува тенденциите.

„Така или иначе цената на суровия петрол се вдига достатъчно добре, като нива”, каза Парамов. „Това, което става с Иран и подготовката за война от страна на Израел, кара отделните петролни компании умишлено да завишат с около 10 долара. Преработвателните предприятия по света правят всичко възможно да завишат самата преработка, презастраховайки се за бъдещ период от 3 месеца. На борсата сериозно влияние оказа вече повишаването на долара за последните няколко месеца. Всички тези фактори влияят много и особено ситуацията около президентските избори в Щатите”, допълни той.

По думите му държавата няма инструментариум да спекулира с този процес и да го предотврати.
 

 

Целия разговор с двамата икономисти - вижте във видеото.