До 01.10. трябва да бъде постигнат компромис колко да струва паркирането в центъра

Протестиращите срещу платеното паркиране в центъра на София за живеещи там получиха един месец гратисен период. До 1-ви октомври живеещите в синя и зелена зона ще продължат да оставят колите си безплатно. Дотогава трябва да бъде постигнат компромис между тях и общината, колко да струва паркирането в центъра.

Въпросният компромис обаче ще е труден, защото според хората изобщо не трябва да има такса. За всички останали цените в синята и зелената зона на София влизат в сила от първи септември.

Според новата наредба, за синя зона ще се плаща 2 лева, а за зелената 1 лев. Почасово ще се разрешаване паркиране 2 часа в синята и 4 часа - в зелената. Докато трае гратисния период, живеещите в центъра ще паркират безплатно.

„Те няма да са задължени да платят таксата, просто с входящия номер, които им е предоставен от центъра за градска мобилност, ще удостояват това, че са си подали документите и че имат правно основание да притежават винетен стикер’, обясни Елен Герджиков  председател на СОС.

Протестиращите граждански организации, обаче са против да плащат.
 
„15 лева на месец звучи прекрасно, но това е 150 лева на година за първа кола, 600 лева за две коли. Нямаме такса, която искаме да плащаме, защото не смятаме, че е конституционно и е дискриминиращо”, на мнение е Анжелика Цокова - представител на движение "Днес".

По думите на Елен Герджиков обаче никъде по света няма такава практика за запазено място.

Собствеността, на която искат да паркират гражданите, е публично-общинска и тя принадлежи на всички хора в града”, допълни той.

Последната дума за промените в наредбата, които искат живеещите в центъра, ще е на Общинския съвет, който се събира на първата си сесия на 13-ти септември.

Репортер: София Стойчева