Изминаха три години от потъването на кораба в Охридското езеро...

Не само осъдените за потъването на кораба „Илинден” в Охридското езеро са виновни за трагедията. Отговорност трябва да се търси и от директора на „Морската администрация” в македонския град, както и от шефа на немската застрахователна компания „Лойд”, изготвила сертификата за плавателния съд. Това заяви в ефира на „Здравей, България” Владимир Владимиров, адвокат на близките на загиналите при крушението 15 българи в деня, когато се навършват три години от трагедията.

 
За нея македонският съд посочи като виновни капитана Сотир Филевски и експерта Бранко Баич. Те получиха наказания от по една година затвор. Филевски вече излежава присъдата си, но Баич все още не е зад решетките.
 
„Той дори не стъпи в съдебната зала, докато течеше процесът. Македония трябва да подготви европейска заповед за арест, така че експертът да бъде задържан при първото си излизане от родината си Сърбия. България също има право да го задържи, като действа чрез Интерпол”, обясни адвокат Владимиров.
 
Той бе категоричен, че шефът на местната „Морска администрация” също трябва да бъде наказан за случилото се. Офисът му се намирал на метри от мястото, където „Илинден” спирал всеки ден. Освен това отговорните власти имали писмени доказателства за техническата неизправност на плавателния съд.
 
„През 2006 г. Баич, в качеството си на експерт, проверява щателно кораба и констатира сериозни нарушения. Описва ги черно на бяло в сертификата и дава срок от три месеца за отстраняването им”, каза юристът.
 
Той разкри още, че дори местните хора били наясно, че сертификатите за корабите се раздавали в крайбрежния ресторант. Това хвърляло подозрения за корупция върху Баич.
 
Паралелното разследване по случая, водено от българските власти, е приключило, заяви следователят Георги Илиев.
 
Още за трагедията и разказите на близките на загиналите за преживяното през изминалите три години гледайте във видеото.