Променят процедурата за събиране на дългове към мобилните оператори

Комисията за регулиране на съобщенията е изпратила препоръка до мобилните оператори у нас, според която трябва да се промени процедурата по събиране на стари задължения за предоставени от тях услуги. Това съобщи в ефира на „Здравей, България” шефът на контролния орган Веселин Божков.


Целта е телекомите да започнат да уведомяват абонатите за задълженията им, преди те да се предадат на фирмите за събиране на вземания.


След седмица изтича срокът, в който всички мобилни оператори и колекторски компании трябва да отговорят на изпратеното от комисията писмо.


Божков информира още, че според закона давността на неизплатените задължения е три години и фирмите за вземания не могат да изискват суми, натрупани в по-далечно минало.


„От началото на годината при нас са постъпили над 50 жалби за такива случаи”, заяви Божков. Оплакванията от надписани сметки за същия период пък били около 800, над половината от тях – основателни.


Целия разговор с председателя на Комисията за регулиране на съобщенията, както и репортажа на Михаела Карабельова за жена, заплатила стари задължения, за които изобщо не е подозирала, гледайте във видеото.