Оказва се, че настройването им става дни, а понякога и месеци, след смяната на времето

Промяната на лятното с астрономическото зимно време, всяка година се свързва с един типично нашенски феномен - градските часовници отчитат смяната след дни, седмици, а понякога и месеци.

Проблем 2000 беше разтревожил целия свят  в последните дни на миналия век заради възможността множество компютърни часовници да не работят коректно. Нещо подобно обаче се случва у нас, с градските часовници буквално два пъти годишно - при смяната на часовото време на пролет и есен. И това не остава незабелязано, особено от туристите.

Различните градски  часовници показват различно време. Часовникът на „Патриарх Евтимий” си е по някакво си свое време, 45 минути напред. Този на телефонната палата показва с час напред, а този на Централна поща си е точен, но може би от предишната смяна на времето.

За тези които имат телефон или ръчен часовник, това може и да остане незабелязано или без значение. На други пък изглежда изобщо не им пука..

Остава въпросът, защо изобщо имаме градски часовници. В други страни подобни съоръжения са символ, както на държавата, така и на акуратност.

Репортер: Данаил Глишев