Според него парите от здравеопазването трябва да се върнат на пациентите и лекарите

„Бичът е създаване на бюрокрацията, създаване на условия за монопол на високите цени. Ако се освободи достъпът до българския пазар на лекарства или поне на тези, произведени в Европа, аз мисля, че цените могат да тръгнат надолу”.

 

Това заяви в „Здравей, България” бизнесменът Веселин Марешки, който на предишните избори бе предложен за кмет на град Варна.


Повод за изказването му бе докладът на Сметната палата за цените на лекарствата, който ще бъде пратен в прокуратурата.


„Според мен прокурорската проверка ще установи злоупотреба в начина на разпространение и ценообразуване на определени лекарства и основно на скъпоструващите. Те бяха в едни централизирани търгове в Министерството на здравеопазването, които бяха супер порочни. Няколко години се борихме с тях, близо четири или пет години”, заяви Марешки.


По думите му намесата на бившия зам.-министър Гергана Павлова в Министерството на здравеопазването е довела до объркване в системата.


На въпрос доколко е ефективен контролът на лекарствата у нас Марешки отговори, че според него „има ефект, но процедурата е бавна и тя винаги може да бъде забавена бюрократично в полза на определени структури”.


По думите му точно тези злоупотреби в здравеопазването, в лекарствоснабдяването, го подтикват да излезе и да каже, че трябва да има промяна и тя трябва да бъде драстична.


„Парите в здравеопазването трябва да бъдат върнати на пациентите на първо място и на лекарите”, категоричен е Марешки, който цитира, че един от основните механизми за поевтиняване на лекарствата е реинбурсацията – парите, които идват от Здравната каса, и обясни, че според него там се намира голямото разковниче.


Марешки заяви още, че познава новия шеф на Агенцията по лекарствата и лично ще му предложи да се завиши контролът.


По повод съдебното производство, повдигнато срещу незаконната му къща на плажа Кабакум, той обясни, че ще се съобрази изцяло с решението на съда.