Избягвайте диетите, ако ви предстои среща с евентуален бъдещ партньор

 

В какво се влюбваме? Защо има връзки, които продължават само няколко месеца или дори по-кратко и други, които са за цял живот? Какво ни води, когато избираме партньор? 
 
Независимо какво хората си мислят, че са открили един в друг, химията обяснява любовта им с едно - аромат. Естествената миризма на кожата, косата и дори дъха са факторите, които не ни позволяват да възприемем съседа като "учтиво момче", но в същото време може да превърнат  друг, защо не пак съсед, в любовта на живота ни. 
 
„Ние мислим според миризмата. Тя може да предизвика някакво чувство у нас, което да доведе до отделянето на определени вещества в организма и те да докоснат определени рецептори”, обяснява специалистът по органична химия доц. Милен Богданов.
 
Всъщност това, че носовете ни определят какво и към кого да изпитваме, може да се обясни и с отношенията при животните. 
 
„При тях този процес може да трае една минута, един час, един ден, а при хората  -  12-18 месеца, когато е моментът на влюбването. В този период ние сме склонни да хиперболизираме добрите качества на даден човек и да неглижираме лошите”, допълва Богданов.
 
Той обяснява, че след изтичането на това време в възможно дори да започнем да не харесваме аромата на човека до себе си.
 
Химикът съветва, ако все още не сме влюбени, да ядем шоколад. Така ще потиснем лошото си настроение и по-лесно ще намерим партньор. Ако пък ни предстои среща, трябва да внимаваме с диетите, защото детоксикацията може да предизвика миризма на ацетон... А това води до не особено приятни последствия... 
 
Репортер: Станимира Иванова