Цонка и Пламен разказват, че децата им трудно са преживели шока от взрива

Четирите най-пострадали семейства, чиито апартаменти бяха почти разрушени, вече живеят в общински жилища. Екип на Нова телевизия посети новия дом на семейството на Пламен Димитров, което най-много пострада от взрива.


Пламен, Цонка, двете им дъщери Рая и Никол и почти двегодишният им домашен любимец, който оцеля като по чудо след взрива, вече си имат всичко, но все още им е трудно да свикнат.


„Все още опознаваме района, така да се каже, още свикваме с много неща тук наоколо, защото, като си живял на едно място, където всичко ти е по-мило, естествено, това място, на което си живял”, споделя Цонка Димитрова.

 

Някои от оцелелите сувенири и спомени от изгорялата им къща ги радват в новото жилище: „Каквото успяхме - взехме, избърсахме си, изчистихме си. Ние доста неща успяхме да си излъскаме и да си върнем в предишния вид, в който си бяха. В смисъл, неща от стаята, която не беше пострадала - от кухнята чинии, чаши. Съседите и това не успяха да си вземат, защото тяхната кухня всъщност пропадна.


По време на взрива на трафопоста в кооперацията на  Пламен и Цонка бяха унищожени двете магазинчета, с които Пламен изкарваше прехраната за семейството си. След инцидента той остана без препитание, но не за дълго.


„Кметът на Бургас много бързо ми осигури работа в общинското предприятие „Паркинги и гаражи” - Синята зона, и вече от една седмица съм назначен на работа. Свиквам с работата и с всички промени, които ми се случиха за има - няма месец”, казва Пламен.


Трудно с новата обстановка свикват двете деца в семейството. В първите дни след инцидента с двете момиченца са работили психолози. Въпреки сълзите на Рая и двете вече са по-спокойни.


„Те наистина бяха в голям шок и Никол като по-голяма се държеше, но Рая беше рухнала първия ден и много се притеснихме тогава, но сега е по-спокойно вече. За мен е хубаво, че вечер спя спокойно, а после, когато се върнем долу, ще се преживее отново този ужас, аз съм сигурна, защото и аз ще го преживея, абсолютно убедена съм”, твърди Цонка Димитрова.


Семейството с нетърпение очаква да се върне в стария си дом, който са градили през 12-те години брак и при приятелите, които ги очакват там. Не губят надежда, че това ще стане скоро. Не забравят и хората , които са им помогнали в най-трудният момент от съвместния им живот.


Повече по темата може да гледате във видеото.


Репортер: Цеца Алексова