Според нея налагането дадена фигура за патриарх влиза в противоречие с каноните на църквата

Вярата я носиш в себе си. Тя е едно интимно преживяване. За него не се тръби. Но семейството е най-важният фактор, тъй като и досега, и в момента училището не възпитава във вяра. То не възпитава в тази духовност. И ако родителите ти, ако хората около теб не ти дадат тези първи стъпки, този тласък, да ти разкажат, не можеш, няма откъде да го научиш”.


Това заяви в студиото на „Здравей, България” Валерия Велева – първи зам.-главен редактор на в. „Преса” по повод изследването на Института за социални изследвания и маркетинг на тема „Какво е църквата за младите хора?”.


На въпрос дали изборът на нов патриарх на Българската православна църква ще бъде опазен от влиянията на бизнес интереси и на различни лобита, или ще станем свидетели на поредния избор по български, Валерия Велева отговори: „От това, което в момента се случва, смятам, че няма да успеем да се опазим от това вмешателство, защото вече има такива индикации за налагане на една фигура като най-добрият, най-подходящият. А точно тази фигура като че ли влиза в противоречие с каноните на църквата”.


Целия разговор в студиото може да гледате във видеото.