В него се съхраняват предмети, принадлежали на патриарх Кирил, както и еврейската библия

Църковно-историческият музей е събрал в себе си уникални експонати на Българската православна църква. Тук живота си продължават и вещи, които са били притежание на патриарх Кирил.


„Светият синод на Българската православна църква много удачно, смислено е решил да предостави тези предмети, които са били собственост или пък са служили на нашия кириарси на Националния църковно-археологически музей. Тук имаме артефакти, свързани не само с неговата църковна служба, но и като общественик, като гражданска позиция, като един голям хуманист”, разказва директорът на музея Никола Хаджиев.


В залата има медали, ордени от почти всички православни патриаршии, както подаръци от Ватикана, подаръци и от държавни личности.


Музеят пази още епетрахил и омофор, заедно с посох на Екзарх Йосиф Първи. Откъде са получени историята не ни казва, но се знае че това са негови одежди, които той е служил пред престола Божии и се е молил за българския народ.


Пристигат и чудотворни икони от различни региони. Сред целия този християнски свят в музея намира място още една истинска светиня, подарена лично на патриарх Кирил - това е еврейската библия. Тази библия патриарх Кирил получава заради помощта на православната ни църква за спасяването на българските евреи.


„Този жест не е само лично към патриарх Кирил, това е жест към българския народ и цялата българска държава затова трябва да напомня, че нашият народ е свършил едно велико дело”, разказва още директорът на музея.


Очаква се в музея да постъпят и вещи на покойния патриарх Максим. По думите на Никола Хаджиев това трябва да са част от вещите, които е притежавал приживе патриарх Максим.


Репортер: Михаела Карабельова