Учените се надяват на помощ от държавата

Заради финансови проблеми, Националната астрономическа обсерватория „Рожен” започна дарителска кампания за набиране на средства. В опит да спасят обсерваторията, астрономите дори създадоха футболен отбор с името „Роженските мечки”. За първи опонент в благотворителната кампания те си избраха отбора на „Бистришките тигри”, в който играе премиерът Бойко Борисов.

 
„До момента по дарителската ни сметка са постъпили около 1500 лева, които са крайно недостатъчно”, каза в ефира на „Здравей, България” директорът на Института по астрономия към БАН доц. Таню Бонев. 
 
Той изрази надежда, че проблемът с бюджета на обсерваторията ще бъде решен, „за да не остане тя само в историята на България”.
 
„Има индикации, че нещата ще се оправят. В сряда съм поканен да присъствам на заседанието на Министерския съвет”, добави доц. Бонев.
 
Той поясни, че за изплащане на заплатите на служителите и покриване на режийните разходи са необходими около 250 000 лева.
 
„Имаме много пари по сметките си – над 500 000 лева, които сме спечелили по проекти. Те обаче не могат да се използват за изплащане на възнаграждения”, каза още Бонев.
 
Целия разговор по темата гледайте във видеото.
 
Репортер: Анелия Веселинова