Жилищните сгради няма да издържат на земетресение над 7 по Рихтер, твърдят експерти

Експертиза определи пет блока в столичния квартал „Борово” за опасни. Според оценката жилищните сгради няма да издържат на земетресение над 7 по Рихтер. Хората обаче разбраха за опасността от медиите.


Блок номер 228, 228А, 229, 230 и 231 са опасните блокове в квартал „Борово”, показва експертиза на преподаватели в Университета за архитектура, строителство и геодезия, направена след силното земетресение през месец май.


Въпреки че районният кмет е предупредил домоуправителите на блоковете, хората разбират за опасността от медиите. Само че укрепването на блоковете ще струва доста. Между 2,5 и 3 млн. лева на блок са първоначалните изчисления за обличане с метална решетка на целия блок.


Според специалистите има и друг метод за укрепване, който ще струва между 300 и 350 хиляди лева. Той ще излезе около 7000 лева на апартамент. Хората обаче се притеснени, че няма да имат достатъчно средства, за да платят за подобен ремонт.


Една от банките предлага на хората да теглят кредит с минимална лихва, за да изплатят укрепването. Живеещите в блоковете обаче не приемат това за решение.


Повече по темата може да гледате във видеото.


Репортер: Нина Димитрова