Концерт по повода ще се проведе в понеделник, 19 ноември, от 19.00 часа в театър „София”

„Много важно е да наблюдаваме децата си. Една майка трябва да наблюдава дъщеря си, защото сред първите прояви на болестта е особеното отношение към храната. То може да бъде от два вида. Единият вид е „Аз бързам, отивам на лекции и нямам време да се храня с вас”. Вторият сигнал е, когато започват да те карат да купуваш много неща, защото имат страхотен апетит”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” Явора Стоилова, майка на починалата Василия.


В момента тече кампания срещу анорексията, чието лице е Ива Софиянска, репортер във ВИП Новините по Нова.


„Моите впечатления са, че в последните години психологичната бариера е до значителна степен преодоляна. Преди 10 години минаваха една-две и повече години преди пациентът да достигне до вниманието на психиатъра. Имаше и случаи на лекувани по две години в соматични отделения. Важно е да се знае, че в по-голяма част от случаите, лечението трябва да започне преди да се е стигнало до тежките телесни поражения”, заяви д-р Светлана Бояджиева – психиатър и член на Европейския съвет по хранителни разстройства. По думите й един психиатър може да се справи с проблема, докато не се появят телесните поражения.


Като част от кампанията срещу анорексията на 19 ноември, понеделник, от 19.00 часа в театър „София” ще се проведе благотворителен концерт под надслов „Чуй ме, любов”. В него ще се включат редица български изпълнители, сред които Дони и Нети, Васил Петров, Валди Тотев от „Щурците”, Деси Тенекеджиева, Ваня Костова, Михаил Белчев, Янка Рупкина и трио „Уникалните гласове”.

 

Целия разговор в студиото може да гледате във видеото.