Това не значи, че вотът е предрешен, а че ще има интересен „мач”

„Доверието към управляващата партия ще пада до изборите. Това е нормално в последните 23 години”, заяви социологът Цветозар Томов в студиото на „Здравей, България”. Повод за коментара му стана изследването на агенция ГАЛЪП, според което доверието към ГЕРБ намалява и така разликата между управляващи и опозиция се стопява.

Според социолога през последните 23 години нито една партия не е успяла да задържи накрая на мандата си повече от 2/3 от гласовете, които са я избрали.

Според Кънчо Стойчев „приключва магията” Бойко Борисов.

„Не казвам, че изчезва неговата харизма. Той си остава харизматичен политик, който има подкрепата на над 1 милион българи. Но изчезна ситуацията, в която имахме един лидер с 67-68% подкрепа”, заяви Кънчо Стойчев. „Това обаче не означава, че изборите са предрешени. Това означава, че се изпаряват очакванията за вял и скучен мач, мачът ще е по интересен”.

Социолозите в студиото на „Здравей, България” признаха, че разликата от 3% в резултатите на ГЕРБ и БСП са в рамките на статистическата грешка.

Според Юлий Павлов преди да се твърди, че разликата между управляващи и опозиция е толкова малка, трябва да се направят още изследвания.

„На проверка подлежи и въпросът дали наистина БСП имат ръст в доверието”, заяви Юлий Павлов.