За това алармира сестрата на един от арестуваните на кораба „Св. Николай”

Малка част от българските моряци задържани край бреговете на Испания заради трафик на кокаин имат редовни срещи със служебните си  защитници. Това разказа пред екип на Нова сестрата на помощник-механика от кораба „Св. Николай”  Юлиян Петров.

По думите на Лилия Станева голяма част от колегите на брат й вероятно не са имали възможност да обжалват обвинителния акт, който им беше връчен на 21 октомври.

„Обвинението е едно и също за всички. Но според брат ми в обвинението пише: „наркотрафик и организирана престъпност”. Значи неговият служебен адвокат е казал, че това е процедура в Испания. Няма от какво да се притеснява на този етап. Каза ,че след като се произнесе вторият съдия е възможно да се прибере у дома”, надява се Лилия Станева.

На този етап обаче няма яснота, кога ще се случи това във времето

„Той ми спомена, че до 2-3 седмици би трябвало вторият съдия да се произнесе, да се запознае с всичките документи, които са събрани от първия разследващ съдия относно виновността на екипажа по този случай. Тези обаче 3 седмици, които според брат ми са били законният срок са минали. Все още неговия адвокат не е дошъл, за да му каже какво се е случило и какво е казал съответно вторият съдия, така че за срокове в момента няма как да говорим”, смята Лилия Станева.

При последния телефонен разговор в неделя Юлиян обяснил, че според испанското законодателство всички ще бъдат съдени, тъй като се считало, че щом са били на кораба са знаели какво превозват.

Според Лилия брат й е един от малкото, които са успели да обжалват обвинителния акт в законовия тридневен срок

„ Доколкото знам от брат ми, само той и още двама моряци са посещавани от служебния им адвокат. На собствени разноски е ходило това момче, за да ги информира как върви развоя на следствието. Докато другите моряци не са виждали своите служебни адвокати, не знаят даже кои са, не знаят дали въобще са обжалвали тези обвинения, които са в 3-дневен срок. Така че аз съм склонна да смятам, че някой не си върши работата и няма контрол по това дали служебните адвокати ще ги защитят правилно”, заяви Лилия Станева.

От Министерството на външните работи вчера съобщиха, че от посолството ни в Мадрид ще бъде изпратена нота до испанските власти с искане да бъдат спазвани правата на сънародниците ни. Дипломатите ни ще поискат на задържаните да бъде предоставено копие от обвинителния акт, както и българският консул да се срещне с тях отново.