С 26% са се увеличили случаите, в които са използвани СРС-та, сочи парламентарен доклаo

Освен обещанията на политиците и изпълнението им, сайтът „politikat.net” ще публикува и информация за употребата на специални разузнавателни средства. Това обявиха блогърите Асен Генов и Константин Павлов.


Поводът е ръстът в ползването на СРС-та – с 26 на сто за последната година, по данни от парламентарен доклад.


Целта е хората да си обяснят какво стои зад статистиката за подслушването, наблюдението и достъпа до телефонни разпечатки и трафик в интернет.


Стана ясно, че едни и същи абсолютни стойности могат да се интерпретират различно. В края на миналия месец вътрешният министър Цветан Цветанов обясни, че близо 8000 души, към които са приложени специални разузнавателни средства са малко.


„7800 са подслушваните лица за 2012-та година, това е 0,1% от населението и трябва да ви кажа, че в немалката си част тези СРС-та са към лица, които се занимават с трансгранична организирана престъпност”, обяви вътрешният министър Цветан Цветанов.


Блогърите Асен Генов и Константин Павлов коментираха, че ако България се сравнява с други демократични страни, в чисто статистически план може да излезе и рекордьор по СРС-та.


Факт е обаче, че националните законови рамки са различни. Затова блогърите се позоваха на друг, универсален факт - както и да са регламентирани, намесите в личното пространство опират до основни човешки права.


Константин Павлов от Фондация „14 януари” коментира, че в по-малко от 6% от случаите данните от специалните разузнавателни средства влизат като веществени доказателствени средства в съда.


Той обаче повдигна въпроса за следенето на телефонните разпечатки и трафика в интернет. За него може и да не се чака разрешение от съда. Павлов цитира, че в 80% от над 70 000 случая за миналата година е било така.


При всички случаи покрай нарочно следените, с нарушено лично пространство се оказват още десетки. Освен законовата рамка по темата, в politikat.net ще има и съвети за гражданските права, ако някой случайно се окаже следен.


Повече по темата може да гледате във видеото.


Репортер: Рада Богданова