Изследване показва конфликтността на българското общество чрез различни форми на сблъсъци

Два пъти са се увеличили протестите през тази година в сравнение с миналата 2011 г. Това е установил чрез изследване на събитията в страната студент по право.


Според изследването, за българина протеста е основна и предпочитана форма за постигане на резултати.


Изследването показва конфликтността на българското общество чрез различни форми на  сблъсъци: демонстрации, стачки, протести, блокади и сбивания.


„Също така съм се концентрирал и върху времетраенето на самия конфликт – дали той е от 1 до 8 часа, дали е по-малко време или по-дълъг период от време продължава. От какво е породен този конфликт, било то социално – икономически въпроси, от религиозни въпроси, от етнически”, обясни авторът на изследването Калоян Даков.


През първата половина на 2011 година масовите протести са били 31% от всички използвани форми на конфликт, а през 2012, протестите са вече – 52%.


„Българина гледа новини от цяла Европа, вижда, че в Гърция има протести, във Франция има протести. Българина се замисля, защо и аз да не протестирам, което обуславя високия процент на протестите”, поясни още Даков.


След протеста за тази година като прояви на конфликт се нареждат блокадите. От 11% за 2011, нарастват на 26% за 2012 година.


Чрез блокадата хората успешно фокусират обществения интерес върху проблема, защото тя е устройвана на важни пътни артерии.


По-малко са склонните да стачкуват, от страх да не загубят работата си по време на криза. Стачките също са се увеличили от 3 на 7%. А погромите намаляват.


„Политиците биват задължавани да обърнат внимание защото, било то заради обществения натиск или журналистите, които постоянно им задават въпроси: Какво ще се случи с това?”, добави още Даков.


През миналата година е имало повече сбивания, а през тази конфликтите стават по-дълги.


Изследването показва, че протестите през 2012-та са по-добре организирани, а протестиращите имат ясна цел. Участниците в тях стават по-многобройни. Расте броя на младите хора и жените в протестите, стачките и демонстрациите.