Показанията на термометрите бързо ще се понижават

Застудяването и минусовите температури в България идва още с първия понеделник на месец декември.

Сутринта повече ще са облаците над северните райони на страната. В Североизточна България ще бъде ветровито с  превалявания от дъжд, които ще спрат още преди обед.

Около и след пладне от запад бързо ще се заоблачи и по-късно в южната половина на страната ще завали дъжд.

Привечер и през нощта в местата над 300 - 400 метра валежите ще започнат да преминават в сняг. Ще остане доста ветровито, особено в Дунавската равнина.

Следобед показанията на термометрите бързо ще се понижават и минималните стойности ще бъдат отбелязани вечерта. На запад те ще са около и малко над нулата, а на изток ще са до 7, 8 градуса.

В планините ще е облачно и мъгливо. Следобед в масивите от Западна и Южна България ще започнат валежи, които до вечерта дори и в ниските части ще преминат в сняг. На 1500 метра показанията на термометрите ще достигнат 2-3 градуса, а на 2500 - минус 4 - минус 5.

Застудяването, което утре се очаква у нас, се дължи на пренос на студени въздушни маси от централните части на континента. Валежи от сняг ще има в северозападната част на Балканите и на много места ще се образува снежна покривка с дебелина до 5 - 10 см. Дъжд и сняг ще превалява и на много места в Централна и Източна Европа, а повече слънце се очаква в Испания и Северна Италия.

Във вторник денят ще започне с валежи от дъжд и сняг в източните райони, които до обед ще спрат. Около обед ще има повече слънце, но по-късно от запад отново ще се заоблачи. В сряда ще е предимно облачно. Сутринта превалявания от дъжд ще има в Западна България, а по-късно в източна. В северозападните райони температурите ще са доста ниски и там е възможно да се образуват поледици по пътищата. В четвъртък ще е студено и ветровито. Облачността ще е разкъсана, намаляваща следобед до слънчево. В петък утрото ще е слънчево, но мразовито. Около и след пладне от запад отново ще се заоблачи.

В събота ще е предимно облачно с превалявания в западните и централни райони предимно от сняг, а в източните от дъжд. В някои населени места ще се образува снежна покривка до 5 - 7 см.