За некоректния хотелиер разказват две момичета от Велико Търново

Заплахи вместо заплати. В подобно положение се оказват студентки във Велико Търново.

Две момичета започват работа в местен хотел, за да се издържат по време на следването си. Оттам обаче ги наемат без трудов договор и не им плащат договорените суми. Вместо това момичетата получават заплахи.

Момичетата не искат да разкриват самоличностите си, защото ги е страх.

„Няколко пъти исках трудов договор. Дори бях склонна да подпиша граждански, но такъв ми беше отказан с обяснението, че ще бъде подписан по- късно, тъй като в момента хотела не разполага с юрист и такива бланки няма готови”, разказва потърпевшата. „На среща със собственика Георги Георгиев той ми каза, че ме назначава на дадена позиция в хотела, висока позиция, със съответната висока заплата. Аз поисках гаранция, че ще си я получа, но останах без заплата”.

Трудовият договор обаче не е гаранция, че ще си получиш заплатата. Поне това сочи опитът на другата потърпевша.

„За месец октомври имам 15 смени, от тях всичките са нощни, но получих една символична сума от 150 лева. По трудов договор аз трябва да бъда осигурявана на 450 лева”, обясни втората потърпевша.

Въпреки че са на различни позиции в хотела, когато започват да си търсят възнагражденията и двете бивши служителки твърдят, че получили едно и също, грубо отношение и заплахи.

Бях заплашена, че ако втори път си поискам парите ще бъда респектирана с физическа саморазправа. И с това, че хотелът има контакти с ректора на университета и с администрацията на университета и не е в мой интерес да си искам повече парите, ако искам да завърша образованието си”, разказва момичето. Втората потърпевша също разказва, че е заплашена че няма да завърши университета.

Момичетата твърдят, че не са първите служители на хотела, които не получили заплати, имало и други със и без трудови договори, но не всички от тях потърсили правата си.

Никой от хотела не се съгласи да застане пред екип на Нова и да отрече или потвърди казаното от вече бившите служители.  

Справка в  Инспекцията по труда показа, че в службата често получавали жалби от бивши служители на хотела и системно правели проверки.