Синоптиците предупреждават, че ни очакват нови снеговалежи

След като обилния снеговалеж спря, обстановката в цялата страна вече е спокойна.

Едни от най-невралгичните по традиция в такива случаи места са проходите. Те обаче  са отворени за движение или поне повечето от тях. На места има ограничение за преминаване на тежки камиони с ремаркета и полуремаркета.

По Родопските проходи

Пътищата в Родопите бяха доста засегнати през последното денонощие. По проходите там снежната покривка достигна 15 сантиметра, а падналият през нощта сняг остави много шофьори в капан.

В Смолянска област първият сняг не успя да изненада снегопочистващите фирми. Изненадата тази година се оказа за шофьорите на товарни автомобили.

„Оказва се, че ТИР-ове, които превозват стоки, нямат готовност за зимния сезон. Не са били оборудвани с вериги. Случаят в Доспат - автомобил закъсал един път. Бил е изтеглен и след това водачът самоволно продължил, което е довело до второ закъсване на автомобила и затваряне на пътя посока Доспат“, обясни Бечо Пойдовски от Областна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – Смолян.

Рано сутринта заради липса на вериги закъсали ТИР-ове по прохода Рожен и в района на град Чепеларе. Пътят продължава да е заснежен и заледен.

Като резултат от падналия сняг в София, само за ден през „Пирогов” са минали 75 пациенти със счупвания. Заледените подлези и тротоари са сериозна опасност. Пешеходците и шофьорите трябва да бъдат много внимателни и утре, 5 декември, и не само в София,  защото има опасност от заледявания в много райони, съветват синоптиците.

Половината автомобили по пътищата са с летни гуми

В същото време от КАТ предупреждават, че половината шофьори по улиците все още карат с летните гуми, което е много опасно.

При висока скорост и заснежен път, лятната гума е бомба със закъснител. В студа каучукът се втвърдява и при опит да спрем колата може да се подхлъзне. Когато се постави зимната гума, спирачният път намалява с 4 метра. Макар и късно, по-голяма част от шофьорите осъзнават рисковете.

Пътните полицаи съветват в студените месеци да следим изправността на светлините, акумулатора и спирачките.

Какво време ни очаква през идните дни, както и за какво трябва да внимаваме – гледайте във видеото.

Репортери: Анелия Веселинова, Николай Василковски