Приоритетът тази година е рехабилитацията на деца с неврологични заболявания

Рехабилитацията на малки пациенти с неврологични заболявания ще бъде сред основните приоритети в десетото издание на дарителската кампания „Българската Коледа”.


Благотворителната инициатива под патронажа на президента Росен Плевнелиев започна днес (4 декември).


Миналата година бяха събрани близо милион и половина лева, с които бяха подпомогнати 358 болни деца.


4-годишният Павел страда от церебрална парализа. Лекува се в специализираната детска клиника в София от години.


„Дойдохме тук и той не можеше да стои прав, падаше. Без това лечение, моето дете нямаше да може да ходи и да говори”, разказа майката на Павел Десислава Богомилова.


Малката Натали пък се ражда със забавяне във физическото развитие, защото е недоносена. Майка й Мариана Петрова разказва, че с проведената рехабилитация до навършване на първата годинка на момиченцето, забавянето е било изчистено почти напълно.
60 на сто от малките пациенти, подпомогнати от миналата кампания „Българската Коледа”, страдат именно от неврологични заболявания или нарушения в развитието.


„Това е основанието „Българската Коледа” да приеме за приоритетна кауза през това издание, което стартираме днес – рехабилитацията на деца с неврологични заболявания. За да бъде овладяно заболяването на дете, засегнато от детска церебрална парализа, за да има то високи шансове за пълноценен и активен живот, са необходими ранно диагностициране и активна ежедневна висококвалифицирана помощ”, заяви президентът Росен Плевнелиев.


За да се осигури адекватно лечение и рехабилитация на децата като Павел и Натали, кампанията „Българската Коледа” ще подпомогне специализираните детски клиники с модерно медицинско оборудване. От скъпоструващ апарат има нужда и болницата, в която се лекуват двамата малки пациенти.


„Българската Коледа” ще продължи да осигурява и скъпоструващо лечение на деца с различни диагнози.


Същевременно от догодина децата с церебрална парализа ще имат право на повече безплатни рехабилитационни процедури в един курс, обяви шефът на Здравната каса Пламен Цеков.


Касата ще заплаща и нови лекарства, които досега са се осигурявали на болни деца чрез „Българската Коледа“.


Става въпрос за медикаменти за лечение на юношески ревматоиден артрит и за хормон на растежа при деца, страдащи от нарушение на фосфорната обмяна.


От Касата прогнозират, че през следващата година ще поемат и терапията на малки пациенти с нефротичен синдром и вродена чупливост на костите.