Инициативният комитет е подкрепен от депутати на „Синята коалиция”

Инициативен комитет против АЕЦ "Белене" внесе в Централната избирателна комисия документите за участие в кампанията около референдума. Комитетът е подкрепен от депутати на „Синята коалиция”.

 

14 830 подписа са събрали членовете на инициативния комитет против строителството на „Белене”. За да агитират против изграждането на нова атомна централа в предстоящата кампания около референдума, те трябваше да се регистрират пред ЦИК.

 

„Необходимо е да е известно кои ще бъдат лицата, които ще представят алтернативната позиция на референдума. Политически партии не могат да участват в поставената инициатива за референдум, единствено инициативните комитети са тези, които ще развиват своите инициативи за или против изграждането на нова ядрена централа”, каза Бисер Троянов, говорител на ЦИК.

 

Инициативният комитет на БСП, който внесе подписката за референдума не трябва да се регистрира отново пред ЦИК. 75-имата депутати на ГЕРБ, които определиха въпроса за референдума, също няма нужда да се регистрират пред комисия, за да участват в разяснителната кампания преди референдума на 27 януари. От алтернативния комитет призоваха защитниците на "Белене" на дебат.

 

„Предлагаме да се проведат три национални дебата в предвидени срок от 27 декември до 26 януари”, коментира Иван Иванов, председател на инициативния комитет.

 

Основните аргументи на противниците на нова атомна централа са че строителство й е икономически неизгодно, а електричеството от нея ще е три пъти по-скъпо от това на АЕЦ "Козлодуй". Инициативният комитет не е против изграждането на нови ядрени мощности, какъвто е Седми блок на АЕЦ "Козлодуй".

 

Репортер: Ина Гълъбова