Това е заключението на Столична здравна инспекция относно хранителното отравяне от преди дни

Нито първа АГ болница "Света София", нито Втора градска болница имат вина за хранителното отравяне от миналата седмица. Изводът направи Столичната здравна инспекция.

 

Официалното заключение на здравните инспектори сочи, че причината за разстройството на малко над 40 души - пациенти и персонал на двете болници, е бактерията стафилококус ауреус. Това показват лабораторните проби от храната.


Засега фирмата, която я доставя, отказва коментар, докато не се запознае с официалните документи.


От Агенцията по безопасност на храните също се въздържат от изявления с довода, че нейната проверка по случая още не е завършила. Агенцията е и органът, който ще реши какво следва.


Междувременно за Нова телевизия от Здравната инспекция коментираха най-вероятния сценарий, по който храната е била заразена.


„Опитът показва, че най-често това са един или няколко носители от персонала, има здраво носителство в нос и гърло стафилококус ауреус и когато има, макар и малки нарушения на хигиената, говоря за личната хигиена - това е един микроорганизъм, който отделя токсин и всъщност той е причина за тези оплаквания, които са получили пациентите”, заяви Илонка Маева от Столичната регионална здравна инспекция.