Епископ от Видинската митрополия се обиди на публикация в сайта на мюфтийството, че православен свещеник приел исляма


 
Скандал избухна между църквата и мюфтийството. Епископ от Видинската митрополия се обиди на публикация в сайта на мюфтийството, която съобщава, че православен свещеник наскоро е приел исляма.

Отец Сионий твърди, че начинът, по който е написана новината, бил дразнещ и обиден за християните.

На 27 ноември Атанас Михайлов приема исляма и става абдуллах. Главното мюфтийство съобщава този факт на страницата си в интернет. Новината завършва с изречението „Молим Всевишния да ни напътва по правия път и да не ни оставя да бъдем от заблудените!”

От мюфтийството отговориха писмено, че това е ежедневна молитва, която се отправя от мюсюлманите към Всевишния, целяща напътствието на самия молещ се, а не обвинения на някого в заблуда.

Самият Атанас разказа по телефона, че се отказал от църквата заради ниската заплата, а сега се отказва от религията - заради любов, бедност, и като протест срещу охолството, в което виждал, че живеят владиците. Оказа се, че неговите близки не знаели за решението му.

Според видинския епископ Сионий нищо не може да оправдае отказа от вярата.
 
„Това е един човек, който опозори себе си, опозори църквата. Позор е, че се отрече от Христос”, убеден е епископ Сионий.

Нека първо да си погледнат собствения двор и да изчистят цялата мърша от там и тогава да говорят за другите”, отговори Атанас Михайлов.

От мюфтийството обясняват, че "публикуваната новина не е имала за цел да накърни нечии религиозни убеждения, нито пък да се конфронтира с християнската или друга общност в страната."

Подробности гледайте във видеото.

Репортер: Мария Цънцарова